Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Post hier alle nieuwsberichten die bouwmachine gerelateerd zijn!

Moderators: Wilco, Bart

Plaats reactie
Advertentie post before
Gebruikersavatar
fiatad5
Starter
Berichten: 274
Lid geworden op: ma 5 jun, 2006 13:39
Locatie: hilversum

Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door fiatad5 »

Persbericht van het Weg & Bouwmuseum
___________________________________________________________________
Weg & Bouwmuseum in Harderwijk dreigt aan recessie ten onder te gaan

HARDERWIJK – Het Weg & Bouwmuseum dreigt ten onder te gaan als gevolg van de malaise in de bouw. Het in ons land unieke museum, eerst gevestigd in Ede en sinds 2001 op het Bouw & Infrapark aan de Ceintuurbaan in Harderwijk, wordt al veertig jaar geheel draaiende gehouden door vrijwilligers en gesponsord door de weg- en bouwbranche. Maar de branche kan het museum niet langer steunen.

Het bestuur van het Weg & Bouwmuseum ziet zich nu genoodzaakt om de alarmbel te luiden en doet een dringende oproep aan Harderwijk en speciaal aan de Nederlandse bouwwereld om sluiting van het museum te helpen voorkomen. Nieuwe sponsoren vinden, verhuizen naar een locatie die kleiner is en minder huur kost of overname door een bestaand museum elders in het land, het zijn allemaal opties.

Vooralsnog geeft het museumbestuur er de voorkeur aan dat de collectie bijeen blijft en is zij onderwijl naarstig op zoek naar partners om hieraan mee te werken. Als er binnen nu en een aantal maanden duidelijkheid komt over het bijeenhouden van de collectie, dan gaat het museum een goede toekomst tegemoet. Lukt dit niet dan zullen er veel museale bouwmachines op de schroothoop eindigen en zal er weer een stuk industrieel erfgoed verdwijnen, zo vreest het museumbestuur.

Het Weg & Bouwmuseum in Harderwijk heeft een uitgebreide en unieke collectie van oude grondverzet- en wegenbouwmachines, bouwkranen, bijbehorend materieel en diverse historische gereedschappen uit de bouw en wegenbouw. Ook is in het museum te zien hoe er vroeger in de bouw werd gewerkt. Pronkstukken van de permanente expositie zijn onder meer een paardenwals uit 1875, van Nederlandse fabrikaat, en de grote collectie walsen en asfalt- en grondverzetmaterieel. In de museumbibliotheek is een uitgebreide verzameling te vinden van historische naslagwerken, foto’s en films op het gebied van machine- en wegenbouw. Bovendien beheert het museum het archief van de Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers en andere opgeheven brancheorganisaties.
van groen naar compost DEN OUDEN doet het!!!

Bouwmachinesvantoen
Nieuw forumlid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 11 jul, 2018 8:54

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door Bouwmachinesvantoen »

In mei 2014 kwam het bovenstaande bericht naar buiten dat het toenmalige Weg-en-Bouwmuseum in zwaar weer verkeerde en mogelijk zijn deuren zou gaan sluiten. Nog geen vijf manden later werd dit ook wekelijkheid en sloot het Weg- en Bouwmuseum haar deuren op de locatie in Harderwijk. Nu, na vier jaar radiostilte in de media eindelijk weer een bericht met goed nieuws over dit onderwerp. In januari 2015 is er een nieuw, jong en dynamisch bestuur aangetreden die nieuwe ideeën heeft ontwikkeld. In afgelopen periode van stilte is er achter de schermen gewerkt aan een nieuw initiatief door een nieuw bestuur. Stil was het dan ook zeker niet voor de vrijwilligers en het bestuur van de stichting BouwmachinesvanToen.
Bijlagen
foto 1.jpg
foto 1.jpg (269.92 KiB) 6571 keer bekeken

Bouwmachinesvantoen
Nieuw forumlid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 11 jul, 2018 8:54

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door Bouwmachinesvantoen »

Naast een nieuw bestuur ook een nieuwe werknaam: BouwmachinesvanToen. Alhoewel de naam niet geheel nieuw zal zijn voor de mensen die een raakvlak met de grond, weg en waterbouw hebben. De naam BouwmachinesvanToen zal bij die mensen bekend in de oren klinken van het indrukwekkende fotoarchief over Nederlandse aannemers, opgezet en beheerd door Huub van Dijk (http://www.bouwmachinesvantoen.nl). De laatste jaren is er echter het een en ander veranderd en is de stichting BouwmachinesvanToen opgezet.
Na de sluiting van het Weg- en Bouwmuseum is er dus een nieuw initiatief ontstaan. Een initiatief dat is opgezet door een aantal mensen dat begaan is met oude grondverzet- en wegenbouwmachines. Een initiatief die onder de naam stichting BouwmachinesvanToen bezig is met het opzetten van een nieuwe formule op een nieuwe locatie. Omdat een groot deel van de collectie machines van het voormalige Weg- en bouwmuseum is overgegaan naar de Stichting BouwmachinesvanToen zal deze collectie op de nieuwe locatie tentoongesteld worden.
Bijlagen
Foto 2.jpg
Foto 2.jpg (350.45 KiB) 6570 keer bekeken

Bouwmachinesvantoen
Nieuw forumlid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 11 jul, 2018 8:54

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door Bouwmachinesvantoen »

Een nieuw initiatief met als koers “Ervaar en Beleef” waar zoveel mogelijk getracht zal worden om een werkende collectie machines tentoon te stellen. En een nieuwe locatie waar statisch en werkend tentoonstellen elkaar af moeten wisselen. Op de nieuwe locatie is dan ook de wens om een buitenruimte te kunnen realiseren waar machines werkend getoond kunnen worden.
Naast de locatie gebonden activiteiten is de stichting ook actief bezig om de collectie op landelijke evenementen te tonen. In de laatste jaren hebben wij deel genomen aan een aantal evenementen zoals de ‘Twentse oldtimerdagen’, het evenement ‘Op Herhaling’ en ook dit jaar zijn wij weer aanwezig op de ‘Vestingdagen Hellevoetsluis’.
Omdat een groot deel van de machines van het Weg en Bouwmuseum niet meer geheel operationeel was, is ook gestart met het weer operationeel krijgen van de collectie. Naast alle organisatorische zaken is door de vrijwilligers een goede start gemaakt met het weer werkend krijgen van de machines. De werkzaamheden zijn grotendeels gericht op het weer werkend krijgen van de machines, maar er zijn ook twee machines die geheel worden gerestaureerd. De Hovers duowals, Hovers dragline, Barber-Green SA41, Mbu grader, fiat bulldozer, adams grader, Hovers Bever trilplaat en verschillende walsen zijn weer operationeel. De NCK 305 ondergaat op dit moment een complete restauratie. Ook de Caterpillar D4d wordt momenteel compleet gereviseerd. Het doel is om de D4 dit jaar geheel te hebben gereviseerd.
Om op de hoogte van de lopende ontwikkelingen te blijven kunt u het best de Facebook pagina gaan volgen http://www.facebook.com/bouwmachinesvantoen
Ook kunt u de website bekijken op http://www.bouwmachinesvantoen.nl
Bijlagen
Foto 3.jpg
Foto 3.jpg (373.05 KiB) 6570 keer bekeken

Bouwmachinesvantoen
Nieuw forumlid
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 11 jul, 2018 8:54

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door Bouwmachinesvantoen »

Vrijwilligers
Momenteel zijn wij doende om de vergunningen voor de nieuwe locatie te realiseren. Het grootste deel van de machines staat nu in opslag en is dus niet bereikbaar of zichtbaar. De restauratie van de NCK 304 en de Cat D4d vinden plaats in de werkplaats van een van de bestuursleden. Wij zijn hier dus te gast en gebruiken het gereedschap van onze gastheer. De ruimte die wij momenteel beschikbaar hebben is zeer beperkt en dus niet geschikt voor grote projecten met veel mensen. Om de bovengenoemde reden werven wij momenteel niet actief vrijwilligers. Zodra er meer bekend is over de lopende vergunningsprocedure en de beschikbaarheid van de nieuwe locatie kunnen wij het aantal vrijwilligers uitbreiden.

Gereedschap
Vanuit het voormalige weg- en bouwmuseum hebben wij alleen een groot deel van de machine collectie overgenomen. De restauratie werkzaamheden worden momenteel uitgevoerd met gereedschap van de onze gastheer en van de vrijwilligers zelf. Als stichting zijn wij op zoek naar goed bruikbaar gereedschap voor restauratie en onderhoud. Mocht u goed bruikbaar gereedschap hebben dat u wil schenken dan zijn wij u hier zeer dankbaar voor. Wij zijn onder andere op zoek naar: steek/ringsleutels, doppenstets, luchtgereedschap, compressor, boorkolom, elektrisch handgereedschap, schroevendraaiers, imbus, verlengsnoeren, samengevat: een complete werkplaatsinrichting!


Sponsoring
Voor de opzet van de locatie, de restauratie en onderhoud van de collectie kunnen wij uw steun goed gebruiken. U kunt de stichting zowel financieel als in natura steunen. De stichting BouwmachinesvanToen heeft een culturele ANBI status die schenken fiscaal interessant maakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: bestuur@bouwmachinesvantoen.nl

Gebruikersavatar
Jorn
Forumondersteuning
Berichten: 4674
Lid geworden op: ma 28 mei, 2007 0:16
Locatie: Twente

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door Jorn »

Een mooi en nobel initiatief voor behoud van Nederlands bouwmachine-erfgoed (Y)
Posten? Lees eerst de forumregels door: forumregels

Gebruikersavatar
ET
Forumlid
Berichten: 2595
Lid geworden op: zo 1 apr, 2007 21:36
Locatie: Den Haag

Re: Nederlands Weg- & Bouwmuseum te Harderwijk in zwaar water

Bericht door ET »

Sluit ik me bij aan. Heb een aantal weken geleden genoten van jullie machines in Hellevoetsluis.
Bijlagen
DSC06709.JPG
DSC06709.JPG (385.93 KiB) 6096 keer bekeken
Groetjes Eddie.

Plaats reactie

Terug naar “Nieuwsfeiten”